Goździki
Mają korzenny, pieprzno - słodki, owocowy zapach oraz cierpki i lekko gorzkawy smak. Kupujemy je w całości [jaśniejszy czubek goździka powinien być nienaruszony], gdyż zmielone szybko wietrzeją. W polskiej kuchni dodajemy je kompotów, najczęściej jabłkowego, ale bardzo uszlachetniają smak także innych deserów, np. pieczonych śliwek czy sałatek owocowych [wszystkie cytrusy z grejpfrutem na czele]. Doskonale aromatyzują marynaty owocowe. Na Pomorzu - tak jak w kuchni niemieckiej - dodatek kilku goździków do czerwonej kapusty zmienia zupełnie smak potrawy podawanej w tej postaci na Wigilię. Gotując rosół, warto włożyć pod koniec cebulę z wetkniętymi 2-3 goździkami. Dodatek lekko aromatyzuje tę zupę. Mielone goździki, najczęściej w połączeniu z gałką, cynamonem itp., stanowią podstawową przyprawę do pierników. Tę atrakcyjną smakowo i kompozycję warto wykorzystać np. przy zupach owocowych.
Źródło: Kalendarz Polski
Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania - Jean Anthelme Brillat - Savarin.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości