500 g gruszek, 250 g owoców czarnego bzu, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki śmietany.
Gruszki oczyścić, umyć, pokroić, ugotować i przetrzeć. Owoce bzu obrać z szypułek, umyć, rozgotować i przetrzeć. Połączyć oba przeciery. Jeśli masa jest zbyt gęsta, należy rozrzedzić ją wodą. Doprowadzić do wrzenia i doprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie [pół szklanki], mieszając. Osłodzić do smaku.
√ Podawać na gorąco, wtedy należy ją od razu wymieszać ze śmietaną, lub na zimno, dolewając śmietanę do zupy nalanej na talerze.
√ Ten prosty przepis pochodzi z dziewiętnastowiecznej chłopskiej kuchni. Zupę podawano chorym na płuca lub osłabionym, zwłaszcza dzieciom.
Źródło: Kalendarz Polski
Czasami, żeby uciec potrzeba dużej odwagi - José Carlos Somoza.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości