400 g świeżych koźlaków, cebula, 2 pory, marchewka, 1/2 selera, 200 g konserwowanego zielonego groszku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól.
Grzyby oczyścić, umyć, odkroić trzonki, a kapelusze poszatkować. Białe części porów pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Marchew i seler obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na rozgrzanym maśle przesmażyć kolejno: cebulę, przygotowane grzyby, marchew, por i seler. Gdy te składniki się zarumienią, podlać bulionem i dusić ok. 20 minut. Pod koniec dodać odsączony z zalewy groszek i posolić. Jajka roztrzepać z mlekiem i dosypać posiekaną natkę, zalać miękkie grzyby, przykryć i postawić pod przykryciem na małym ogniu, aż powierzchnia potrawy apetycznie się zetnie.
Źródło: Kalendarz Polski
Bogactwo jest wówczas moralne, jeśli wokół nie ma biedy - Lew Tołstoj.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości