500 - 600 g pomidorów, 80 g mąki, jajko, mleko, woda gazowana, sól, pieprz biały, szczypta ziół prowansalskich, olej rzepakowy do smażenia, bazylia do dekoracji.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, lekko posolić, posypać pieprzem i ziołami, odstawić do lodówki na 15 - 20 minut. Z mąki, jajka, mleka i wody przygotować gęste ciasto, posolić. Na patelni rozgrzać olej, plastry pomidorów zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron. Ułożyć na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu, po czym podawać udekorowane listkami bazylii lub innych ulubionych ziół.
√ Pomidory powinny być dojrzałe, ale jędrne.
√ Sprawdzą się jako przystawka lub danie kolacyjne.
Źródło: Kalendarz Polski
Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą - Mikołaj Rej.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości