4 gruszki, po 1/2 szklanki białego i słodkiego wina i soku z pomarańczy, 4 łyżki cukru, kawałek laski wanilii, sok z cytryny, banan, skórka z pomarańczy.
Gruszki umyć i obrać. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W wysokim garnku zagotować 2 szklanki wody, zakwasić sokiem z cytryny, włożyć gruszki. Obgotować przez 5 - 6 min na silnym ogniu. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. Poczekać aż odciekną. Ułożyć w kompotierkach. Z powstałego wywaru odmierzyć pół szklanki, dolać wino, sok z pomarańczy, wanilię i cukier. Zagotować, doprawić ewentualnie sokiem z cytryny. Sos wystudzić. Gruszki polać sosem, ozdobić bananem pokrojonym w cienkie płatki i skórkę pomarańczową. Wstawić deser do lodówki i trzymać tam aż do chwili podania na stół.
Można tak przyrządzać gruszki wyjęte z kompotu. Skróci to czas przyrządzania.
Źródło: Kalendarz polski
Głowa bez pamięci jest jak twierdza bez załogi - Napoleon Bonaparte
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości