Wanilia
Uważana jest za najcenniejszą przyprawę do dań podawanych na słodko, czyli kompotów, budyniów, kremów, napojów, lodów, sorbetów. Aromatyzuje się nią zupy owocowe, kasze i ryż z owocami, a także słodkie sosy. Bywa też składnikiem słodkich napojów alkoholowych, a nawet nastawia się na lace wanilii domową nalewkę spirytusową. Przyprawia się wanilią ciasta, zwłaszcza kruche. Z kultury azteckiej został nam zwyczaj łączenia wyrobów czekoladowych z wanilią. Dodaje się nawet jej odrobinę do filiżanki gorącego kakao. Można ją łączyć z przyprawami o podobnym, egzotycznym nieco smaku, np. z cynamonem, imbirem.
Przed użyciem trzeba kawałek laski wanilii drobno posiekać lub utłuc w moździerzu z cukrem. Można ją rozerwać i wyskrobać ze środka drobniutkie nasionka, osadzone w cienkiej oleistej masie. Oszczędniej będzie kawałek laski ująć w palce między dwiema kostkami cukru i ścierać na tarce o małych otworach.
Źródło: Kalendarz polski
Lepiej być nieszczęśliwą samotnie, niż nieszczęśliwą z kimś innym - Marilyn Monroe.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości