1 kg cukinii, 1 kg cukru, sok z cytryny, skórka z cytrusów, melisa, trawa cytrusowa.
Cukinię umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości ok. 1 cm, usuwając gniazda nasienne. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop ze skórką z połowy cytryny drobno pokrojoną, kawałkiem trawy cytrynowej i listkami melisy. Dodać sok z cytryny. Cukinię obgotować [ok. 2 min] we wrzątku i wyjąć na sito. Gdy całkowicie obcieknie, włożyć do wrzącego syropu. Smażyć na bardzo słabym ogniu, aż plasterki nasączą się cukrem. Usunąć skórkę i trawę cytrynową oraz listki melisy. Konfiturę przełożyć do przygotowanych słoików, odwrócić je do góry dnem, przykryć ściereczką i trzymać tak, aż zawartość ostygnie.
Ѵ Taki przetwór smakuje podobnie jak konfitury z ananasa.
Źródło: Kalendarz polski
Bóg dał nam życie, ale rządzi światek diabeł - Carlos Ruiz Zafón.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości