Szklanka ryżu, puszka tuńczyka w sosie własnym lub 200 g mięsa z wędzonego pstrąga albo dorsza, pęczek koperku, ogórek, sok z cytryny, ok. 2 łyżek oliwy, sól, biały pieprz, 2 ząbki czosnku.
Ryż opłukać i wrzucić na dużą ilość lekko osolonego wrzątku. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. Tuńczyka odcedzić z zalewy, podzielić na małe kawałki [jeśli używamy wędzonej ryby, to należy ją oczyścić z kości i skóry]. Dodać do ryżu, wsypać posiekany koperek i pokrojony w drobniutką kostkę ogórek. Czosnek obrać, zmiażdżyć z solą, dodać oliwę, szczyptę białego pieprzu i ok. 3 łyżek soku z cytryny, stale mieszając. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Do sałatki powinno się użyć dobrego gatunku białego ryżu o dużych ziarnach.
Źródło: Kalendarz polski
Nie polityka powinna rządzić ludźmi, lecz ludzie polityką - Napoleon Bonaparte.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości