BICO BICO
114
BLOG

Minestrone po rzymsku

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

100 g ziaren suchej fasoli, por, łodyga selera naciowego, cebula, marchew, 1/4 główki włoskiej kapusty, ok. 150 g dyni, 3 pomidory, liść laurowy, 2 łyżki oliwy, 100 g makaronu wermiszel, sól, świeże liście oregano.

Fasolę umyć i namoczyć w przegotowanej letniej wodzie, najlepiej na noc. Nazajutrz ugotować w tej samej wodzie z łyżeczką oliwy. Seler i białą część pora oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew i cebulę obrać, po czym posiekać. Kapustę poszatkować. Przygotowane warzywa poddusić na reszcie oliwy, zalać 4 szklankami wody, osolić dodać listek laurowy i gotować. Gdy zmiękną, włożyć ugotowaną fasolę, pokrojoną w kostkę dynię i sparzone, obrane i rozdrobione pomidory. Chwilę gotować, następnie wsypać makaron i gotować ok. 10 min. Zupę posypać posiekanym oregano.

Źródło: Kalendarz polski

Bezradność i niezadowolenie to pierwsze warunki postępu - Thomas Edison.

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości