BICO BICO
114
BLOG

Pomidory po prowansalsku

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

4 duże pomidory, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej szalotki, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki, 1/3 szklanki tartego sera gouda ewentualnie trybula.

Pokroić pomidory na połówki, wydrążyć nasiona i trochę miąższu. Rozgrzać oliwę w płytkim rondlu. Ułożyć pomidory przekrojoną stroną do spodu. Krótko podsmażyć i przełożyć do foremki. W rondlu stopić masło, dodać posiekany czosnek i szalotkę. Smażyć, aż lekko się zrumienią. Dodać miąższ z pomidorów i natkę. Wymieszać i dusić kilka minut. Przygotowanym nadzieniem nadziać wydrążone połówki pomidorów. Posypać serem. Zapiekać, aż ser się przyrumieni.

Podawać na gorąco z grzankami lub świeżym pieczywem.

Przed podaniem można udekorować danie posiekaną natką trybuli.

Źródło: Kalendarz polski

Nigdy nie myślę o przyszłości. Nadchodzi ona wystarczająco szybko - Albert Einstein.


BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości