4 duże pomidory, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej szalotki, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki, 1/3 szklanki tartego sera gouda ewentualnie trybula.
Pokroić pomidory na połówki, wydrążyć nasiona i trochę miąższu. Rozgrzać oliwę w płytkim rondlu. Ułożyć pomidory przekrojoną stroną do spodu. Krótko podsmażyć i przełożyć do foremki. W rondlu stopić masło, dodać posiekany czosnek i szalotkę. Smażyć, aż lekko się zrumienią. Dodać miąższ z pomidorów i natkę. Wymieszać i dusić kilka minut. Przygotowanym nadzieniem nadziać wydrążone połówki pomidorów. Posypać serem. Zapiekać, aż ser się przyrumieni.
Podawać na gorąco z grzankami lub świeżym pieczywem.
Przed podaniem można udekorować danie posiekaną natką trybuli.
Źródło: Kalendarz polski
Nigdy nie myślę o przyszłości. Nadchodzi ona wystarczająco szybko - Albert Einstein.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości