BICO BICO
36
BLOG

Aromatyczne frykadele

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Po 250 g mielonej wieprzowiny i cielęciny, 2 cebule dymki, 100 g sera żółtego [np. gouda], sos chili, 100 g chipsów tacos, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz.

Czosnek obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulki oczyścić, pokroić w krążki. Chipsy włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem. Mięso włożyć do miski, dodać starty ser, czosnek, cebulę, pokruszone chipsy, kilka łyżek sosu chili i musztardę. Wymieszać, wyrobić na jednolitą masę, przyprawić pieprzem i solą. Masę mięsną podzielić na 4 porcje, uformować z nich wałeczki. Ułożyć je na tacce i piec na rozgrzanym ruszcie około 12 minut z każdej strony. Podawać z sosem chili.

Jeśli nie mamy w piekarniku rusztu, pieczemy frykadele w natłuszczonej brytfannie.

Masę mięsną można doprawić dodatkowo według uznania: curry, kurkumą i pieprzem cayenne.

Źródło: Kalendarz polski

Tego cię uczy każdy dzień. Że raz jest światło, a raz cień - Jonasz Kofta.  

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości