Po 250 g mielonej wieprzowiny i cielęciny, 2 cebule dymki, 100 g sera żółtego [np. gouda], sos chili, 100 g chipsów tacos, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulki oczyścić, pokroić w krążki. Chipsy włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem. Mięso włożyć do miski, dodać starty ser, czosnek, cebulę, pokruszone chipsy, kilka łyżek sosu chili i musztardę. Wymieszać, wyrobić na jednolitą masę, przyprawić pieprzem i solą. Masę mięsną podzielić na 4 porcje, uformować z nich wałeczki. Ułożyć je na tacce i piec na rozgrzanym ruszcie około 12 minut z każdej strony. Podawać z sosem chili.
Jeśli nie mamy w piekarniku rusztu, pieczemy frykadele w natłuszczonej brytfannie.
Masę mięsną można doprawić dodatkowo według uznania: curry, kurkumą i pieprzem cayenne.
Źródło: Kalendarz polski
Tego cię uczy każdy dzień. Że raz jest światło, a raz cień - Jonasz Kofta.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości