1 kg pstrąga, 3 jajka, 3 łyżeczki masła, 2 marchewki, pietruszka, 2 łodygi selera naciowego, mały por, cebula, 5 ziaren pieprzu, sok z 1/2 cytryny, sól, 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lun łyżka suszonego.
Marchew, pietruszkę, seler i por oczyścić, następnie umyć. Cebulę obrać. Warzywa zalać wodą. Osolić, dodać pieprz i gotować 20-30 min. Rybę oskrobać, oczyścić, umyć, włożyć do wrzącego wywaru, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli pod przykryciem 15 - 20 min. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, pokroić, skropić sokiem z cytryny i stopionym masłem. Posypać jajkami i estragonem.
W ten sposób można przyrządzić i podać każdą rybę słodkowodną.
Źródło: Kalendarz polski
Grzeczność nic nie kosztuje, a wygrywa wszystko - Ralph Waldo Emerson.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości