3 ziemniaki,200 g zielonej fasolki szparagowej, 3 pomidory, 100 g ryżu, kilka gałązek świeżej bazylii, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 100 g utartego parmezanu, sól.
Ziemniaki obrać, umyć i pokrajać w kostkę. Zieloną fasolkę umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i podzielić na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucić do gorącej wody i gotować przez 10 min, licząc od chwili zawrzenia. Po tym czasie wsypać do zupy umyty ryż i osolić. Gotować do miękkości. Posiekać drobno listki bazylii oberwane z gałązek. Dodać czosnek zmiażdżony z oliwą i serem. Masę przełożyć do wazy i zalać ugotowaną zupą.
Warto użyć do zupy zdrowszego ryżu pełnoziarnistego.
Źródło: Kalendarz polski
Człowiek woli patrzeć przez dziurkę od klucza niż przez lunetę - Karl Farkas
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości