Bazylia
Odznacza się delikatnym, balsamicznym aromatem i intensywnym lekko korzennym smakiem. Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem, estragonem i tymiankiem. Jej zapach uwydatnia się w połączeniu z czosnkiem. Wymieszana z rozmarynem może zastąpić ... pieprz.
Bazylią doprawiamy przede wszystkim dania warzywne, zwłaszcza z pomidorów. Trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię bez świeżej bazylii, a co za tym idzie bez słynnej sałatki caprese i sosu pesto dodawanego do makaronu. W formie suszonej przyprawa sprawdzi się też jako dodatek do zup, pizzy i dań mięsno - warzywnych.
Aromat ziela sprawia, że uzyskuje się z jego dodatkiem znakomitą oliwę z oliwek i ocet winny. Taką oliwę można wykorzystać nie tylko jako podstawę dressingu do sałaty, ale też jako składnik sosu pomidorowego, dodatek do grzanek, zapiekanek itp.
Źródło: Kalendarz polski
Dużo, to nie znaczy dobrze, ale dobrze dużo znaczy - Demostenes
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości