BICO BICO
78
BLOG

Przewodnik po przyprawach

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Bazylia

Odznacza się delikatnym, balsamicznym aromatem i intensywnym lekko korzennym smakiem. Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem, estragonem i tymiankiem. Jej zapach uwydatnia się w połączeniu z czosnkiem. Wymieszana z rozmarynem może zastąpić ... pieprz. 

Bazylią doprawiamy przede wszystkim dania warzywne, zwłaszcza z pomidorów. Trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię bez świeżej bazylii, a co za tym idzie bez słynnej sałatki caprese i sosu pesto dodawanego do makaronu. W formie suszonej przyprawa sprawdzi się też jako dodatek do zup, pizzy i dań mięsno - warzywnych.

Aromat ziela sprawia, że uzyskuje się z jego dodatkiem znakomitą oliwę z oliwek i ocet winny. Taką oliwę można wykorzystać nie tylko jako podstawę dressingu do sałaty, ale też jako składnik sosu pomidorowego, dodatek do grzanek, zapiekanek itp.

Źródło: Kalendarz polski

Dużo, to nie znaczy dobrze, ale dobrze dużo znaczy - Demostenes

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości