1 l wywaru z mięsa lub warzyw, garść liści szczawiu, 2 ząbki czosnku, pęczek dymki, marchew, mała cukinia, 2 łyżki masła, łyżka mąki, natka pietruszki, szczypiorek, po szczypcie tymianku i szałwii, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.
Na maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, cebulkę dymki oraz startą na tarce marchew i cukinię. Dodać drobno posiekany szczaw, dusić przez chwilę na słabym ogniu. Oprószyć mąką, rozprowadzić wywarem i zagotować, Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek i szałwię. Po odstawieniu zupy z ognia wlać śmietanę i przyprawić całość solą i pieprzem do smaku.
Bardzo smaczna będzie szczawiowa na wywarze z chudego wędzonego boczku.
Do każdego talerza zupy można dodać połówkę jajka na twardo.
Źródło: Kalendarz polski
Kto trzęsie drzewem prawdy, temu spadają na głowę obelgi i nienawiść - Konfucjusz
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości