500 g twarogu, po dwie garści mieszka, pokrzywy i krwawnika, kilka łyżek śmietanki, kilkanaście orzechów laskowych, kilka łyżek siemienia lnianego, sól, pieprz ziołowy, 3 łyżki koperku
Świeżo zebrane liście ziół starannie umyć pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Twaróg wymieszać ze śmietanką. Jeśli twarożek nie będzie spoisty, wlać ewentualnie łyżkę oleju. Orzech posiekać, siemię [po namoczeniu w letniej wodzie] zmiksować. Osączoną zieleninę drobno posiekać, dodać do twarożku, wymieszać z orzechami i siemieniem lnianym, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Pastę ugnieść w miseczce i wstawić do lodówki. Podając na stół, kroić promieniście jak tort.
Na pastę najlepiej nadają się młode liście z wielu gatunków dziko rosnących roślin
Taka pasta dobrze smakuje z ciemnym pieczywem
Źródło: Kalendarz polski
Człowiek to rzeczownik, a rzeczownikiem rządzą przypadki - Krystyna Siesicka.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości