BICO BICO
114
BLOG

Zupa koperkowa

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

Porcja włoszczyzny, 350 g cielęciny z kością, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany, 

Lane kluski: 2 jajka, 3 łyżki mąki.

Z mięsa, gałązek koperku [listki oberwać] i obranej, umytej włoszczyzny oraz pieprzu, ziela i listka laurowego ugotować wywar i odcedzić. Z mąki i jajek przyrządzić ciasto na lane kluski. Na wrzący wywar wlewać ciasto cienkim strumieniem, a gdy kluseczki wypłyną, odstawić garnek z ognia, dodać śmietanę i posiekane listki koperku. 

Można też ugotować zupę na jarskim wywarze bez dodatku mięsa.

Równie smaczna będzie z ryżem ugotowanym na sypko, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Źródło: Kalendarz polski

Świat nie jest piłką futbolową, świat się podbija głową! głową! głową!  - Antoni Słonimski

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości