800 g mięsa z piersi indyczej, 2 duże cebule, 120 g małych cebulek, 120 g pieczarek, 2/3 szklanki śmietany 22%, marchewka, 2 kostki bulionowe drobiowe, po kilka gałązek natki pietruszki i rozmarynu, 150 g ryżu, po 2 łyżki masła i mąki, 2 - 3 goździki, oliwa, sól, biały pieprz.
Mięso pokroić w długie paski. Marchewkę obrać i umyć. Jedną cebulę nabić goździkami, włożyć do garnka, dodać mięso, marchewkę, jedną kostkę bulionową, natkę i rozmaryn. Zalać 2 szklankami wody, gotować pod przykryciem 40 min. Masło stopić, wsypać mąkę, zrumienić. Do mięsa dodać zasmażkę i śmietanę, wymieszać, przyprawić. Pieczarki i cebulki obrać, sparzyć lekko osolonej wrzątkiem, odcedzić. Pozostałą cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę krążyć. Zalać wodą, wrzucić pozostałą kostkę bulionową, przyprawić solą, gotować, aż ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszać go z mięsem . Podawać danie odłożone pieczarkami i cebulkami.
Źródło: Kalendarz polski
Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia - Washington Irving.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości