250 g jasnozielonych liści mieszka, 2 pory, pęczek rzodkiewek, 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki koperku.
Liście mieszka bardzo starannie wypłukać, odsączyć i porwać kawałki. Pory dobrze oczyścić, wypłukać, osuszýć i pokroić w krążki. Rzodkiewki umyć i poszatkować. Ze śmietany, odprawionej do smaku solą i pieprzem, przyrządzić sos. Połączyćskładniki sałatki, polać sosem, wymieszać i posypać posiekanym koperkiem.
Mniszek powinien być bardzo młody. Inaczej sałatka będzie miała gorzki posmak.
Można sos przyrządzić z jogurtu o naturalnym smaku, aby sałatka była mniej kaloryczna, albo użyć majonezu, co z kolei zwiększy kaloryczność, ale podniesie jej smak.
I jeszcze jedna uwaga-mniszek należy zbierać z dala od ulic, żeby liście nie zawierały związków toksycznych.
Źródło: Kalendarz polski
Nie można własnego szczęścia budować na nieszczęściu innych-Marek Edelman.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości