1 kg wątróbek z drobiu, szklanka słodkiej śmietany, 3 czerstwe kajzerki, 2 cebule, szklanka mleka, 3 jajka, 50 g słoniny, 2 łyżki winiaku, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, smalec .
Wątróbki oczyścić z błon, umyć i osączyć. Śmietankę zmiksować z łyżeczką majeranku i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do śmietanki 250 g wątróbek, dodać gałkę muszkatołową i winiak. Odstawić na godzinę do lodówki. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule obrać i posiekać. Słoninę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać cebulę, pozostałe wątróbki, posolić i smażyć 10 min. Następnie ostudzić i wraz z odciśniętymi bułkami dwukrotnie zemleć w maszynce. Dodać całe wątróbki i zalewę jajeczno - śmietanową, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, ponownie wymieszać. Wąską formę wysmarować smalcem, włożyć do niej masą pasztetową i nakryć folią aluminiową. Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 190˚ C.
Źródło: Kalendarz polski
Jeśli miłość jest dzieckiem, przywiązanie jest dorosłym człowiekiem - Honoré de Balzac.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości