4 jajka, 2 średnie pomidory, 10 dag mielonych migdałów, kilka czarnych oliwek, majonez.
Jajka umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, 3 utrzeć zmielonymi migdałami i majonezem, nadziać masą wydrążone połówki białek. Umyte pomidory pokroić w plastry, 8 ułożyć na półmisku, na nich ułożyć połówki białek, odwracając nadzieniem do spodu. Polać majonezem, na każdym jajku ułożyć pół oliwki i posypać całość startym żółtkiem.
Jajka przepiórcze
12 jajek przepiórczych. Sos: 100 ml śmietany 22%, łyżka chrzanu, 2 łyżeczki musztardy, sól, szczypiorek do dekoracji.
Przygotować sos, łącząc składniki i dokładnie mieszając, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotować na twardo czyli ok. 3 min, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na półmisku. Jajka zalać sosem, udekorować szczypiorkiem.
Źródło: Kalendarz polski
Człowiek traci grunt pod nogami, kiedy traci ochotę do śmiechu - Ken Kesey
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości