4 plastry mięsa z piersi drobiu, 4 plastry chudej szynki i sera edamskiego, 3 - 4 pomidory, 2 cebule, seler naciowy, łyżeczka suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, ząbek czosnku, 2 szklanki rosołu, 2 łyżki oliwy, tymianek, sól
Posiekane cebule oraz drobno pokrojony, obrany wcześniej z włókien seler podlać rosołem i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory pokrojone w ćwiartki, posypać tymiankiem i dusić na wolnym ogniu bez przykrycia około 20 min. Miękkie warzywa zmiksować, wymieszać z posiekaną bazylią, roztartym z solą czosnkiem i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Sznycle lekko zbić tłuczkiem, posolić i zrumienić na oliwie. Ułożyć na warstwie warzyw. Na każdym położyć plaster szynki i sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15 minut.
Źródło: Kalendarz polski
Dobra rada przyjaciela jest jak lekarstwo, tym lepsza im bardziej gorzka - przysłowie serbskie.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości