2 polędwiczki wieprzowe (ok 400 g), 6 liści kapusty, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, szczypta imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu tabasco, kilka pieczarek, kostka warzywna, kostka smakowa (smażona cebula), łyżka masła, sól.
Polędwiczki natrzeć mieszaniną oliwy, sosu tabasco, wina, kminku, imbiru i czosnku zmiażdżonego z 1/4 łyżeczki soli. Odstawić do lodówki na dobę. Pokroić każdą w poprzek na części 3 części. Zawinąć w sparzone liście kapusty. Obwiązać nicią. Podlewać bulionem z dopuszczonych kostek. Udusić w piekarniku pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu z dodatkiem zrumienionych na maśle pieczarek.
DO tego dania można użyć białej kapusty, ale bardzo smaczne są również polędwiczki duszone w liściach kapusty włoskiej.
Podając do stołu, należy pamiętać o usunięciu nici, którymi związane były gołąbki.
Źródło: Kalendarz polski
Czym jest słońce dla ziemi, tym miłość dla duszy - Honoré de Balzac
:
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości