500 g wątróbki drobiowej lub cielęcej, jajko, 2 czerstwe kajzerki, 4 łyżki mleka, 150 g bułki tartej, 50 g masła, ząbek czosnku, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 4 porcje rosołu.
Kajzerki namoczyć w mleku. Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć i zmielić albo bardzo drobno posiekać. Kajzerki wyjąć, odcisnąć starannie z mleka, dodać wątróbkę, czosnek czosnek przeciśnięty przez prasę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz 3 łyżki szczypiorku [łyżkę zostawić na później]. Wyrobić bardzo dokładnie masę, uformować knedle i gotować we wrzącej wodzie ok. 15 min. Podzielić na 4 porcje, włożyć do gorącego rosołu, posypać szczypiorkiem i doprawić pieprzem.
√ Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki, ewentualnie kolendrą - wtedy danie nabierze innego charakteru.
Źródło: Kalendarz polski
Gdzie się myśli nie zgodzą, tam przyjaźń dziurawa - Jan Kochanowski
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości