Dwie cukinie [ok. 50-60 g], 15 dag mozzarelli, łyżka masła, łyżka mąki, 300 ml mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, łyżka oliwy.
Cukinie umyć, odkroić końce, pokroić w dość duże plasterki, posolić i odstawić na 20 min. Przygotować sos: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, mieszać drewnianą łyżką aż powstanie gładka masa. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewać zimne mleko. Zagotować, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, chwilę pogotować na małym ogniu, uważając żeby się nie przypalił. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć warstwę plastrów cukinii na niej mozzarellę pokrojoną w plastry, znów cukinię, zalać sosem beszamelowym. Zapiekać ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180˚ C.
√ Podawać jako dodatek np. do pieczeni cielęcej lub jako samodzielne danie.
Źródło: Kalendarz polski
Nic piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko, co piękne - Mikołaj Kopernik
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości