750 g ziemniaków, 250 g pieczarek, natka pietruszki, 3 jaja, 2 łyżki tłuszczu do pieczarek, łyżka mąki do masy, 3 łyżki mąki do posypania, 8 łyżek tartej bułki, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia.
Ziemniaki umyć, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, nieco ostudzić , obrać i przetrzeć praskę lub zmiksować. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, połączyć z ziemniakami, posiekaną natką pietruszki, dwoma jajkami oraz przesianą mąką , doprawić. Z przygotowanej masy formować kulki, następnie lekko je spłaszczać, otaczać w mące, panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce, Smażyć partiami na złoty kolor.
√ Podawać z ulubioną surówką lub ogórkiem kwaszonym.
Źródło: Kalendarz polski
Wiem jak ułożyć rysy twarzy, by smutku nikt nie zauważył - Wisława Szymborska.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości