BICO BICO
205
BLOG

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

750 g ziemniaków, 250 g pieczarek, natka pietruszki, 3 jaja, 2 łyżki tłuszczu do pieczarek, łyżka mąki do masy, 3 łyżki mąki do posypania, 8 łyżek tartej bułki, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia.

Ziemniaki umyć, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, nieco ostudzić , obrać i przetrzeć praskę lub zmiksować. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, połączyć z ziemniakami, posiekaną natką pietruszki, dwoma jajkami oraz przesianą mąką , doprawić. Z przygotowanej masy formować kulki, następnie lekko je spłaszczać, otaczać w mące, panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce, Smażyć partiami na złoty kolor. 

√ Podawać z ulubioną surówką lub ogórkiem kwaszonym.

Źródło: Kalendarz polski

Wiem jak ułożyć rysy twarzy, by smutku nikt nie zauważył - Wisława Szymborska.

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości