BICO BICO
174
BLOG

Zapiekanka z kaszy gryczanej

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 2

200 g kaszy gryczanej, 200 g sera białego twarogowego, duża cebula, 150 g gęstej śmietany, olej do smażenia, łyżka masła i bułka tarta, sól, pieprz mielony, garść posiekanej natki lub szczypiorku. 

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, wymieszać z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę, po dokładnym odcedzeniu odparować na suchej patelni mieszając.Dodać do sera dokładnie mieszać, jeszcze ewentualnie doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą, kaszę z serem włożyć do naczynia, na wierzchu rozprowadzić śmietanę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać około 20 minut.

√ W innej wersji można część białego sera zastąpić bryndzą.

Źródło: Kalendarz polski

Można stawić opór najazdowi armii, ale nie inwazji myśli - Victor Hugo

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości