800 g ziemniaków, duża cebula, 2-3 łyżki masła klarowanego, 500 ml wywaru z warzyw, 1/2 opakowania krojonych pomidorów, 2 łodygi selera naciowego, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, 1/2 łyżeczki kminku, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek kolorowego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki gęstej śmietany, łyżeczka mąki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym w rondlu maśle klarowanym. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, dodać do cebuli. Całość lekko podsmażyć, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Seler naciowy obrać z włókien, opłukać i pokroić w niewielkie krążki, dodać do rondla. Po 10 min dodać pomidory, dalej dusić. Śmietanę wymieszać z mąką. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać mieszaninę do rondla, zagotować i jeśli trzeba - doprawić jeszcze do smaku.
Źródło: Kalendarz polski
Gdyby słowo miało realną wartość, każdy wolałby je brać niż dawać - Tadeusz Boy - Żeleński
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości