BICO BICO
175
BLOG

Gulasz z ziemniaków

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

800 g ziemniaków, duża cebula, 2-3 łyżki masła klarowanego, 500 ml wywaru z warzyw, 1/2 opakowania krojonych pomidorów, 2 łodygi selera naciowego, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, 1/2 łyżeczki kminku, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek kolorowego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki gęstej śmietany, łyżeczka mąki. 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym w rondlu maśle klarowanym. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, dodać do cebuli. Całość lekko podsmażyć, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Seler naciowy obrać z włókien, opłukać i pokroić w niewielkie krążki, dodać do rondla. Po 10 min dodać pomidory, dalej dusić. Śmietanę wymieszać z mąką. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać mieszaninę do rondla, zagotować i jeśli trzeba  - doprawić jeszcze do smaku.

Źródło: Kalendarz polski

Gdyby słowo miało realną wartość, każdy wolałby je brać niż dawać - Tadeusz Boy - Żeleński

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości