150 g masła, 150 g mąki, 100 g cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 1 łyżeczka likieru cytrynowego, skórka starta z cytryny, szczypta soli.
Masło posiekać, dodać skórkę cytrynową, mąkę z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto, dodając żółtko wymieszane z likierem. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po 30 minutach wyjąć i rozwałkować na dość cienki placek. Wykrawać okrągłe ciasteczka za pomocą niewielkiej szklanki lub różnego rodzaju kształty za pomocą foremek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C około 20 minut.
√ Zamiast likieru cytrynowego można dodać do żółtka łyżkę zimnej wody i 2-3 krople aromatu cytrynowego
√ Ciasteczka można posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Źródło: Kalendarz polski
Cały sens istnienia, żeby umieć żyć bez znieczulenia - Maciej Balcar
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości