BICO BICO
78
BLOG

Kulinaria

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Zupa pieczarkowa

1,5 l wywaru z warzyw, 400 g pieczarek, 100-150 ml białego wytrawnego wina, olej do smażenia, 20 g maki, sól, pieprz i 3-4 łyżeczki świeżej zieleniny [natka pietruszki, tymianek, szczypiorek]. Pieczarki obrać, opłukać, dobrze osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć grzyby. Do gorącego wywaru dolać wino, dodać usmażone pieczarki. Gotować 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do zupy, mieszając zagotować. Doprawić do smaku, posypać obficie posiekaną zieleniną i podawać. 

Można dodać do zupy drobny makaron, np. nitki lub zacierki, podawać z grzankami albo ze świeżym pieczywem.

źródło: Kalendarz polski

√ Człowiek czynu zawsze wygląda niestosownie pomiędzy gadułami - George Bernard Shaw.

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości