Zupa pieczarkowa
1,5 l wywaru z warzyw, 400 g pieczarek, 100-150 ml białego wytrawnego wina, olej do smażenia, 20 g maki, sól, pieprz i 3-4 łyżeczki świeżej zieleniny [natka pietruszki, tymianek, szczypiorek]. Pieczarki obrać, opłukać, dobrze osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć grzyby. Do gorącego wywaru dolać wino, dodać usmażone pieczarki. Gotować 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do zupy, mieszając zagotować. Doprawić do smaku, posypać obficie posiekaną zieleniną i podawać.
Można dodać do zupy drobny makaron, np. nitki lub zacierki, podawać z grzankami albo ze świeżym pieczywem.
źródło: Kalendarz polski
√ Człowiek czynu zawsze wygląda niestosownie pomiędzy gadułami - George Bernard Shaw.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości