Sznycel z indyka z serem i z gruszkami:
4 duże sznycle z indyka, 120 g sera typu rokpol, 1 duża lub dwie małe gruszki, 2 łyżki masła klarowanego, sól, kolorowy pieprz grubo tłuczony, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Gruszkę umyć, obrać pokroić w w drobną kostkę. Ser pokroić drobno lub rozkruszyć, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i wymieszać z kawałkami gruszek. Sznycle lekko rozbić, posolić i usmażyć na rozgrzanym maśle klarownym. Zdjąć z patelni, oprószyć obficie kolorowym pieprzem, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, a wokół ułożyć gruszki z serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C, aż ser się roztopi. Podawać od razu.
√ Można podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem
√ Podobnie można przyrządzać sznycle cielęce.
Źródło: Kalendarz polski
Badaj twarze, nie słuchaj tego, co mówią usta - Umberto Eco!
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości