BICO BICO
157
BLOG

Przewodnik po przyprawach

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Pieprz to król przypraw: nie jest ani słodki, ani słony, pasuje do każdej potrawy. Występuje w wielu odmianach. Pieprz czarny to niedojrzałe owoce tuż po okwitnięciu i natychmiast wysuszone. Mają charakterystyczny, silnie palący smak. Kupując całe ziarna najostrzejszej odmiany, pamiętajmy, że im są one większe, dorodniejsze i bardziej matowe, tym mają większą wartość. Pieprz biały uzyskuje się z owoców dojrzałych, moczonych w wodzie, z usuniętą zewnętrzną łuską. Są delikatniejsze w smaku od czarnych ziaren. Pieprz zielony to ziarna zalewane po zbiorze słoną wodą, dzięki czemu zachowują atrakcyjny kolor. Można je kupić w konserwowane w zalewie. Tracą wtedy nieco swoich właściwości, ale łatwiej je przechować. Pieprz ten nie jest tak pikantny, ma wyszukany smak i zapach; znawcy mówią, że działa odświeżająco na danie. Pieprz czerwony jest najbardziej stosowany. Aby go otrzymać, zbiera się dojrzałe ziarna i zalewa marynatą.

Źródło: Kalendarz polski

Zwycięzcy robią to, czego przegranym się nie chciało - Jonathan Carroll.

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości