Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterie Salmonella Enteritidis w partii produktu świeży filet z piersi kurczaka. Chodzi o filety firmy Drobex dostępne w Biedronce.
Filet z piersi kurczaka z salmonellą
Dokładna specyfikacja produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP, o numerze partii: 793921 i terminie przydatności do spożycia: 01.12.2021
Producentem produktu jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o. w Solcu Kujawskim o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: WNI 04033902. Wyprodukowano go dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli dla sklepów sieci Biedronka.
Jak podaje GIS, 23 listopada 2021 r. wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex Sp. z o.o. do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu.
Zakład został wezwany do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych, aby zapobiec zanieczyszczeniom krzyżowym produktów.
Biedronka nie może go sprzedawać
Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go ze sklepów sieci Biedronka.
"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - wskazuje GIS..
Zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
ja
Czytaj także:
Inne tematy w dziale Gospodarka