By inforobert / fotopolska.eu, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22405160
By inforobert / fotopolska.eu, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22405160

Bakterie salmonelli w filetach z piersi kurczaka. Biedronka wycofuje produkt ze sklepów

Redakcja Redakcja Handel Obserwuj temat Obserwuj notkę 43
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterie Salmonella Enteritidis w partii produktu świeży filet z piersi kurczaka. Chodzi o filety firmy Drobex dostępne w Biedronce.

Filet z piersi kurczaka z salmonellą

Dokładna specyfikacja produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP, o numerze partii: 793921 i terminie przydatności do spożycia: 01.12.2021

Producentem produktu jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o. w Solcu Kujawskim o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: WNI 04033902. Wyprodukowano go dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli dla sklepów sieci Biedronka. 

Jak podaje GIS, 23 listopada 2021 r. wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex Sp. z o.o. do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu.

image
fot. GIS

Zakład został wezwany do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych, aby zapobiec zanieczyszczeniom krzyżowym produktów.

image

Biedronka nie może go sprzedawać

Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go ze sklepów sieci Biedronka.  

"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - wskazuje GIS..

Zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

ja

Czytaj także:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj43 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (43)

Inne tematy w dziale Gospodarka