Do kiszenia najlepsze są pomidory drobne i jędrne.
Do kiszenia najlepsze są pomidory drobne i jędrne.

Pomidory w solance - popularna kiszonka na Ukrainie. Przepis na kiszone pomidory

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 32

Przygotowanie kiszonych pomidorów przypomina kiszenie ogórków. Kto raz spróbuje pomidorów z solanki, ten będzie chciał robić je zawsze.

Kiszone pomidory są popularne na Ukrainie. Najlepsza z kiszonych pomidorów jest zupa. Ma świetny smak, nieco kwaskowaty (jak ogórkowa), ale przy tym mocno pomidorowy. Kiszone pomidory można stosować też do sałatek, serów, mięs z grilla i pieczonych, albo położyć na kanapki dla urozmaicenia.

W Polsce wśród kiszonek królują kiszone ogórki i kiszona kapusta. Popularne i warte spróbowania są także: kiszona rzodkiewkakiszona cebulakiszone burakikiszona marchew. I kiszone pomidory.

Czy pomidory są zdrowe?

Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen, naturalny czerwony barwnik i silny przeciwutleniacz. Poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych (keczup, sos, zupa) jest 2-3 razy wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów.

Ponadto zawierają kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik, cukry roślinne, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C (60 proc. dziennego zapotrzebowania), E i K, a także minerały - cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

100 g pomidorów to tylko 18 kcal. Jeden średni pomidor waży ok. 180 g, czyli ma ok. 32 kcal (kilokalorii). Pomidory należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.).

Polecamy: Barwnik zawarty w pomidorach chroni przed rakiem

Właściwości lecznicze pomidorów

Czerwone pomidory mają szereg zalet dla zdrowia:

  • przeciwdziałają zachorowaniom na nowotwory (zwłaszcza na raka prostaty, jelita grubego, jajników)
  • poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, obniżają ciśnienie tętnicze
  • zapobiegają także skurczom mięśni, co jest istotne dla kobiet w ciąży
  • działają detoksykująco na wątrobę, poprawiają procesy trawienne, działają odchudzająco
  • opóźniają procesy starzenia się skóry
  • działają przeciwmiażdżycowo i obniżają zły cholesterol
  • korzystnie wpływają na sen i samopoczucie

Uwaga: Nie powinniśmy jeść niedojrzałych pomidorów. Z pomidorami nie powinni też przesadzać chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów, a także z dną moczanową i alergicy - mogą powodować zgagę i uczulać.

Przepis na kiszone pomidory

Zalewa i zestaw dodatków do pomidorów przypominają te, które dodajemy do ogórków kiszonych, więc i ich smak jest bardzo zbliżony. Najlepsze pomidory do kiszenia to pomidory owalne odmiany Lima, San Marzano lub malinowe. 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów 
  • 10 ząbków czosnku
  • pęczek koperku (lub 2 małe)
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka soli na litr wody
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • można też dodać opcjonalnie liście laurowe, liście wiśni, porzeczek lub winogron, ziarna gorczycy lub jałowca

Wykonanie:

Pomidory myjemy, ale nie wyparzamy i nie obieramy. Gotujemy wodę z solą i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy pomidory do wyparzonych słoików, luźno, bez upychania. Dokładamy pozostałe składniki tak, aby w każdym słoiku było wszystkiego po trochu. Zalewamy letnią solanką tak, aby wszystko było przykryte wodą, zakręcamy słoiki. Po tygodniu, dwóch nadają się do jedzenia. Można je przetrzymywać dłużej, ale wtedy pomidory zamienią się w papkę i będą nadawały tylko do zup i sosów. 


Pomidorów nie przechowuje się w lodówce – niska temperatura sprawia, że tracą smak i jędrność.


Pomidory - jabłka miłości

Uznaje się, że pomidory pochodzą z Peru, gdzie w zamierzchłych czasach uprawiali je Indianie. Do Europy trafiły w XV wieku wraz z konkwistadorami. Nazywano je „złotymi jabłkami”, ale nie jedzono ich - pełniły wyłącznie funkcje dekoracyjne. Polska nazwa pomidorów wywodzi się z Włoch, gdzie nazywane były pomi dei mori, czyli jabłkami wrzosowisk. Słowa te brzmią podobnie do francuskiego pomme d'or, czyli słów oznaczających złote jabłko lub pomme d'amour, co oznacza jabłko miłości. Podobno Kościół Katolicki zabronił spożywania tego „diabelskiego” owocu. Zaczęto wierzyć, że biblijna Ewa poczęstowała Adama nie jabłkiem, lecz… pomidorem! 

Do pomidorów jako składnika potraw przekonano się dosyć późno, bo dopiero w XIX wieku. Najpierw Włosi (trudno dziś wyobrazić sobie pizzę bez sosu pomidorowego), potem Hiszpanie, a po nich reszta Europy, ale prawdziwą popularnością zaczęły cieszyć się dopiero po I wojnie światowej. Rozpowszechniło się wiele odmian (koktajlowe, daktylowe, bycze serca, malinowe) w różnych kolorach, zaczęto je modyfikować, więc niejednokrotnie możemy trafić w sklepie na pomidor ładny, ale pozbawiony smaku. Najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny.


pomidor
Pomidor uważany był dawniej za afrodyzjak.

ja


Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj32 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (32)

Inne tematy w dziale Rozmaitości