eMTeWu eMTeWu
96
BLOG

Polska Wytwórnia Chleba Zdrowia i Młyn Walcowy „Ziarno” SA w Krakowie

eMTeWu eMTeWu Biznes Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

   Polska Wytwórnia Chleba Zdrowia i Młyn Walcowy „Ziarno” została utworzona w 1919 r. w Krakowie. W 1921 r. uruchomiono młyn oraz nowoczesną piekarnię. Wytwarzano również ciasta cukiernicze i makaron. Rocznie mielono w nim około 14 000 ton ziarna, a zatrudnienie dochodziło do 275 osób. Wyroby Spółki były dostępne w 35 sklepach.

   W 1922 r. przedsiębiorstwo przekształciło się w spółkę akcyjną. Przedmiotem jej działalności był wyrób chleba z mąki przemielanej we własnym młynie według opatentowanego systemu dra Klopfera. Kapitał zakładowy Spółki wynosił 7 000 000 mkp. Siedziba Spółki i zakłady znajdowały się w Krakowie-Podgórzu przy ul. Zabłocie 25.

   W drugiej połowie lat 30. XX w. Radę Nadzorczą tworzyli: Jakub Finder (prezes), Jenny Halasz, inż. M. Hochwald, Mieczysław Loria i Jerzy Künstliger, a dyrekcję: Wilhelm Hecker, Maksymilian Finder  oraz  ppłk.  Stefan  Pieprzak.  Kapitał  zakładowy  Spółki   w  tym  czasie  osiągnął  wartość  540 000 zł, podzielony na 54 000 akcji o wartości nominalnej 100 zł.

image

5 akcji na okaziciela spółki Polska Wytwórnia Chleba Zdrowia i Młyn Walcowy „Ziarno” SA o łącznej wartości nominalnej 50 zł I i II emisji z 1 stycznia 1928 r.


Źródła:

Rocznik polskiego przemysłu i handlu 1938. Polska Spółka Wydawnictw Informacyjnych, Warszawa 1938.

Spółki akcyjne w Polsce 1920/21 PAR S.A. 1922.

Wilczek M.T.: Papiery wartościowe przemysłowych spółek akcyjnych dwudziestolecia międzywojennego. Wybór, UE Katowice 2016.

www.polskaniezwykla.pl


eMTeWu
O mnie eMTeWu

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Gospodarka