Chciałbym zaprosić wszystkich tych, którzy lubią pitrasić czegoś nowego do spróbowania własnego wypieku smacznych „angielskich placuszków”.

Składniki
2 ½ łyżeczki suszonych drożdży
240 ml ciepłego mleka
2 łyżki niesolonego masła, stopione
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki cukru pudru
470 g zwykłej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia rozpuszczone w 60 ml ciepłej wody
Olej roślinny do smarowania
Masło, miód lub dżem do podania
Sposób przygotowania
W misce wymieszać drożdże w 240 ml ciepłej wody i odstawić na 5-10 minut. Dodać ciepłe mleko, masło, sól i cukier. Następnie mąkę i mieszać, aż ciasto stanie się gładkie, ale nie za gęste. Odstawić na 30 minut.
Wymieszaj proszek do pieczenia rozpuszczony w wodzie, pozostawiając do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Smarować ciężką patelnię (może być żeliwna) z odrobiną oleju roślinnego i podgrzewać na średnim ogniu. Lekko nasmarować pierścienie (zrobione np. z puszki) wysokość najlepsza to 4 cm a średnica 9 cm. Wyłożyć ciasto w pierścienie do połowy wysokości foremek. Zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu. Smażyć, aż wierzchy będą prawie suche, około 10-12 minut.
Nożem odciąć, (jeśli trzeba) placuszki od foremek i smażyć drugą stronę przez 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. Powtarzać ten proces z pozostałym ciastem. Podawać tostowo z masłem, dżemem lub miodem.
Pyszne – polecam!
Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości