Kiedyś przez przypadek dostałem dwie skrzynki pieczarek i nie wiedziałem, co z nimi począć. Wpadłem, więc na pomysł, aby przechować je w solance na grudniowe święta do bigosu.
Pieczarki są idealne na zimę po wypłukaniu wodą smakują jak świeże.
Składniki:
Średniej wielkości grzyby leśne (pieczarki)
1 litr wody
1 łyżka soli
Sposób przygotowania przepisu jest bardzo prosty:
Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 min. Nakładamy do słoików zalewamy do pełna solanką, w której grzyby się gotowały.
Pasteryzujemy 30 min
„Najlepsze do mięs, bigosów, zup i sosów”!
Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości