Jan Bodakowski
Smakołyki cudnej Zosi – nowa książka kucharska
Internet to ogromny świat, w większości nie znany dla każdego internauty. Zazwyczaj funkcjonujemy w sieci w dobrze znanych sobie okolicach kilku tych samych portali i kilkuset znajomych nieznajomych z Facebooka, nie mając pojęcia o życiu jakim tętnią inne strony, o sławie jaka cieszą się nie znani nam ludzie, np. blogerzy piszący o kuchni.
Jedną z takich kulinarnych sław jest Zosia Cudny, żona, matka, mieszkanka Gdyni, której wybór przepisów kulinarnych „Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” wydało właśnie wydawnictwo Rebis. Zosia Cudny, to założycielka jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce: makecookingeasier.pl
Stronę internetową Zosi Cudny codziennie odwiedzają tysiące internautów w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Bogato ilustrowana zdjęciami książka z przepisami kulinarnymi Zosi przybliża poszczególne etapy gotowania i pieczenia.
Przepisy zamieszczone w książce podzielone są na cztery pory roku (zimę, wiosnę, lato i jesień). Każda część, zawierająca przepisy z danej pory roku, zawiera receptury dań na śniadania, obiady, i desery. Zimowe śniadania to przepisy na chałkę, owsiankę, hummus, naleśniki. Obiady to krem serowy, udziec z indyka, lasagne, pierogi. A desery to ciasto czekoladowe, tarta, kaiserchmarrn, pudding.
W przepisach na wiosnę czytelnicy znajdą na śniadania: placuszki, twarożek, jajecznice, koktajl. Na obiad: łososia, kurczaka, cielęcinę i cukinie. A na deser: babeczki, sernik, tarte. Letnie przepisy na śniadania to: pudding, omlet, gofry, koktajl. Obiad: chłodnik, pstrąg, krem, spaghetti. Desery: tarteletki, tort, lemoniada, lody. Jesienne przepisy na śniadania to: bułeczki, placuszki, jajecznica, kurki. Obiady: babka ziemniaczana, knedle, kaczka, hamburger. Desery: ciasta, pieczone jabłka, pudding, crostata.
Jan Bodakowski
https://www.rebis.com.pl/imageshandler/1924/miniature/?ts=180209
Inne tematy w dziale Kultura