Jan Bodakowski
Skarby polskiej kuchni - Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne
Sierpień, z racji na to, że jest w katolickiej Polsce miesiącem abstynencji, nie jest dobrą pora na konsumpcje alkoholu. Jest za to doskonałą porą, z racji na obfitość owoców, na domową produkcje takich skarbów polskiej kuchni jak nalewki. Kuchnia regionalna, jest jednym z wielu dowodów, na to jaką wartością jest odrębność kulturowa, zachowanie własnej tożsamości, i nie dopuszczenie do uniformizacji, utraty rodzimej kultury w wyniku narzucanej przez lewice wielokulturowości. Pozornie kulinaria są kwestią błahą, jednak to wokół stołu tętni życie rodzinne i kontakty towarzyskie, niezbędne fundamenty społeczeństwa obywatelskiego będącego barierą dla despotyzmu lewicowej biurokratycznej tyrani.
Wydana nakładem wydawnictwa Zysk 352 stronicowa książka Andrzej Fiedoruk „Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne” to, jak informuje wydawca, „kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów”. Z kart książki czytelnicy poznają historie produkcji takich alkoholi jak „likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum, które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej je przyrządzano”. W publikacji krok po kroku opisane są procesy wytwarzania alkoholi „wraz z opisem służących do tego profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój.
Książkę wzbogacają praktyczne porady i autorskie przepisy Hieronima Błażejaka – mistrza w sztuce sporządzania nalewek, laureata wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie, a także informacje, jak poprawnie degustować nalewki”.
Na kartach publikacji czytelnicy znajdą przepisy jak pędzić bimber (w czym i z czego - cukru, kopru, porzeczek, grochu, chleba, ziemniaków, pomidorów, suszonych owoców, pszenicy, soku, konfitur, miodu, gruszek, winogron, zboża, krochmalu, buraków cukrowych, ziemniaków, moreli, jałowca, śliwek, jabłek, jarzębiny, wiśni).
W publikacji znajdują się setki przepisów i porady jak produkować inne alkohole: wódki (anyżowki, wiśniówki, goździkówki, cynamonówki, kardamówki, kminkówki, piołunówki, pomarańczówki, cytrynówki, brzoskwinówki, oraz z wielu innych owoców i ziół), koniaki i wódki wytrawne, likiery (z anyżu, wiśni, bananów, orzechów, żurawin, limonek, cytryn, jabłek, kawy, dzikiej róży, kawy, malin, mleka, czarnych porzeczek, czarnego bzu, czekolady, lipy, mięty, moreli, poziomek, dzikiej róży, pigwy, gruszek, śliwek, tarniny, brzoskwini), kremy, nalewki (z piołunu, anyżku, wiśni, aronii, bakalii, kawy, cytryn, jarzębiny, malin, czarnej porzeczki, dereniu, pigwy, dyni, dzikiej róży, ziół, fiołków, gruszek, herbaty, imbiru, ogórków, jeżyn, tarniny winogron, kminu, mandarynek, mięty, migdałów, miodu, wrzosu, mirabelek, mleka, moreli, kawy, orzechów, pieprzu, pigwy, pomarańczy, brzoskwiń, imbiru, czarnego bzu, czeremchy), nalewki lecznicze (z arniki, głogu, czarnego bzu, mniszka lekarskiego, dziurawca, malin, podbiału, jarzębiny, nagietka, melisy, kaliny, róży, poziomek, cebuli, czrnej porzeczki, jemioły, czosnku, czerwonej porzeczki, rumianku, czosnku).
Na łamach pracy „Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne” czytelnicy znajda też przepisy z starych książek kucharskich.
Jan Bodakowski
![Skarby polskiej kuchni - Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne](http://www.rzeczgustu.com.pl/_images/images/okowita-przepalanka-nalewki-i-miody-pitne_rzeczgustu.jpg)
Inne tematy w dziale Kultura