Jan Bodakowski Jan Bodakowski
255
BLOG

Dbasz o linie? 35 deserów w wersji light

Jan Bodakowski Jan Bodakowski Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 11

Jan Bodakowski
Dbasz o linie? 35 deserów w wersji light

To, że niektórzy nie mogą jeść słodyczy, nie oznacza, że wszyscy mają być pozbawieni rozkoszy podniebienia, tym bardziej że wiele deserów można przyrządzić, nie tylko w wersji klasycznej, ale i w wersji light, co zapewne ucieszy wielu łasuchów, którzy chcieliby wyglądać atrakcyjnie, a nie jak podejrzany o włamanie do cukierni.

Nakładem wydawnictwa Jedność ukazała się książka kucharska „Smakowite desery na dwa sposoby. 35 przepisów w wersji klasycznej i light”. Autor pracy Valentin Néraudeau „otworzył pierwszą restaurację w wieku dwudziestu lat i szybko otwierał kolejne. Był uczestnikiem Top Chef, dzięki czemu poznała go szeroka publiczność. Jest bardzo zaangażowany w opracowywanie przepisów kulinarnych dla sportowców i dla osób, które chcą utrzymać dobrą kondycję fizyczną”.

Opisane na łamach „Smakowitych deserów...” „desery klasyczne na pewno zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Desery light są przeznaczone dla tych, którzy nie chcą zrezygnować z częstego sięgania po desery. Zawierają więcej owoców i są mniej kaloryczne, ale są piękne, bardzo smaczne i możemy jeść je bez poczucia winy. Podane przepisy są zilustrowane zdjęciami, żeby maksymalnie ułatwić przygotowanie deserów”.

W pracy są przepisy na desery: wiosenne (babka piaskowo kokosowo-truskawkową, deser z mangi, ciastko z grejpfrutem, odwrócone ciastko z ananasem, ciasto bananowe, kruszonka kokosowo-jabłkową, tarta z rabarbarem), letnie (pavlova z malinami, deser z morelami, koktajl mleczny arbuzowo-truskawkowy, biszkopt z czerwonymi porzeczkami, tarta tatin z melonem, biszkopt z nektarynkami, ciasto z orzechami i jagodami, oryginalny keks z figami, czarna melba, austriackie ciasto z czereśniami, mrożony krem parfait z mirabelkami, ciasto piaskowe z borówkami, biszkopt z kremem i brzoskwiniami), jesienne (biszkopt z pistacjami i kasztanami, tiramisu ze śliwkami, sernik z gruszkami, ciasto z jabłkami, ciasto orzechowe, clafoutis z winogronami, sernik z awokado i limonką, keks z żurawiną), oraz zimowe (torcik bezowy z vacher z klementynkami, biszkopt z granatem, cremeux z marakują, tarta cytrynowa, eton mess z kiwi, brownie z orzechami makadamia, blanc manger z kokosem i limonką).

Przepisy poprzedzają instrukcje jak zrobić mus (morelowy, ananasowy, jeżynowy, z kiwi i mięty, malinowy, gruszkowy), opis tego jak najefektywniej wykorzystywać przybory kuchenne (formy z dnem lub bez dna, elektryczny mikser, pojemniki, szpatułki, rękaw cukierniczy, blender).

Karzy przepis jest niczym instrukcja składania klocków, Pierwsze jest zdjęcie niezbędnych akcesoriów, potem metryczka (z informacjami o czasie przygotowania, ilości porcji z przepisu, niezbędnymi składnikami) – na kolejnych opisanych zdjęciach widać kolejne etapy przygotowywania deseru. Po tak opisanej wersji klasycznej deseru następuje wersja light.

Jan Bodakowski
image

Brzydki. Biedny. Niedoceniony. Nielubiany.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (11)

Inne tematy w dziale Rozmaitości