Jan Bodakowski
Dbasz o linie? 35 deserów w wersji light
To, że niektórzy nie mogą jeść słodyczy, nie oznacza, że wszyscy mają być pozbawieni rozkoszy podniebienia, tym bardziej że wiele deserów można przyrządzić, nie tylko w wersji klasycznej, ale i w wersji light, co zapewne ucieszy wielu łasuchów, którzy chcieliby wyglądać atrakcyjnie, a nie jak podejrzany o włamanie do cukierni.
Nakładem wydawnictwa Jedność ukazała się książka kucharska „Smakowite desery na dwa sposoby. 35 przepisów w wersji klasycznej i light”. Autor pracy Valentin Néraudeau „otworzył pierwszą restaurację w wieku dwudziestu lat i szybko otwierał kolejne. Był uczestnikiem Top Chef, dzięki czemu poznała go szeroka publiczność. Jest bardzo zaangażowany w opracowywanie przepisów kulinarnych dla sportowców i dla osób, które chcą utrzymać dobrą kondycję fizyczną”.
Opisane na łamach „Smakowitych deserów...” „desery klasyczne na pewno zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Desery light są przeznaczone dla tych, którzy nie chcą zrezygnować z częstego sięgania po desery. Zawierają więcej owoców i są mniej kaloryczne, ale są piękne, bardzo smaczne i możemy jeść je bez poczucia winy. Podane przepisy są zilustrowane zdjęciami, żeby maksymalnie ułatwić przygotowanie deserów”.
W pracy są przepisy na desery: wiosenne (babka piaskowo kokosowo-truskawkową, deser z mangi, ciastko z grejpfrutem, odwrócone ciastko z ananasem, ciasto bananowe, kruszonka kokosowo-jabłkową, tarta z rabarbarem), letnie (pavlova z malinami, deser z morelami, koktajl mleczny arbuzowo-truskawkowy, biszkopt z czerwonymi porzeczkami, tarta tatin z melonem, biszkopt z nektarynkami, ciasto z orzechami i jagodami, oryginalny keks z figami, czarna melba, austriackie ciasto z czereśniami, mrożony krem parfait z mirabelkami, ciasto piaskowe z borówkami, biszkopt z kremem i brzoskwiniami), jesienne (biszkopt z pistacjami i kasztanami, tiramisu ze śliwkami, sernik z gruszkami, ciasto z jabłkami, ciasto orzechowe, clafoutis z winogronami, sernik z awokado i limonką, keks z żurawiną), oraz zimowe (torcik bezowy z vacher z klementynkami, biszkopt z granatem, cremeux z marakują, tarta cytrynowa, eton mess z kiwi, brownie z orzechami makadamia, blanc manger z kokosem i limonką).
Przepisy poprzedzają instrukcje jak zrobić mus (morelowy, ananasowy, jeżynowy, z kiwi i mięty, malinowy, gruszkowy), opis tego jak najefektywniej wykorzystywać przybory kuchenne (formy z dnem lub bez dna, elektryczny mikser, pojemniki, szpatułki, rękaw cukierniczy, blender).
Karzy przepis jest niczym instrukcja składania klocków, Pierwsze jest zdjęcie niezbędnych akcesoriów, potem metryczka (z informacjami o czasie przygotowania, ilości porcji z przepisu, niezbędnymi składnikami) – na kolejnych opisanych zdjęciach widać kolejne etapy przygotowywania deseru. Po tak opisanej wersji klasycznej deseru następuje wersja light.
Jan Bodakowski
Inne tematy w dziale Rozmaitości