Awokado jest bodaj jedynym owocem, w którym wśród składników odżywczych zdecydowanie przeważają tłuszcze, a nie cukry. Wskutek tego uplasowało się na pierwszym miejscu na liście najbardziej kalorycznych owoców. Mimo to jest to produkt zalecany przez dietetyków jako cenny składnik posiłków osób walczących o zdrową sylwetkę. Dlaczego?
W wyniku badań prowadzonych przez naukowców z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty dowiedziono, że ludzie jedzący awokado znacznie rzadziej borykali się z nadwagą od osób nie korzystających z dobrodziejstw tego owocu. Ponadto spożywanie tego owocu w znaczący sposób poprawiało wchłanianie składników pokarmowych, takich jak: błonnik, witamina E, K, magnez i potas. Nie bez znaczenia był również fakt, że tłuszcze dostarczane przez awokado są bogate w kwasy jednonienasycone i omega-3. Spożywanie takich tłuszczów hamuje apetyt, przez co zmniejsza wchłanianie głównie węglowodanów.
Badania amerykańskich naukowców dowiodły, że regularne spożywanie awokado wpływa na zmniejszenie obwodu talii. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru czy cukrzycy. Warto zatem wprowadzić awokado do swojej kuchni.
Owoc ten jest doskonałym składnikiem past, farszów, sałatek. Można stosować go jako zdrowy zamiennik masła oraz dodatek do owocowych koktajli. Świetnie komponuje się również z mięsem.
Inne tematy w dziale Rozmaitości