Zarówno producenci suplementów diety, jak i koncerny kosmetyczne, prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych i coraz bardziej skutecznych preparatów, pomagających spalić tłuszcz. Tymczasem na opakowaniach znajduje się informacja, że najlepsze wyniki widoczne są dopiero przy połączeniu stosowania tych środków z wysiłkiem fizycznym i dietą. Wgłębiając się w dalszą część ulotki dostrzeżemy, że większość specyfików zawiera pewne substancje dostępne w środkach spożywczych. W większości przypadków wystarczy zatem wprowadzić do naszej diety pewne produkty, które przyspieszą metabolizm, a tym samym pomogą spalić tłuszcz.
Do naturalnych substancji tego typu, obecnych w każdym domu, należy chociażby kawa, a konkretnie zawarta w niej kofeina. Jest to częsty składnik balsamów wyszczuplających i antycellulitowych, warto jednak stosować ją również wewnętrznie. Rozbija tłuszcz, a tym samym wspomaga jego odchudzanie. Kawę należy pić oczywiście tylko gorzką i najlepiej bez mleka.
Pozostając w sferze napojów, wspomnijmy jeszcze o dobroczynnej mocy zielonej herbaty. Napar z niej zawiera substancje, które hamują łaknienie, sprawiając, że łatwiej nam wyrzec się niezdrowych przekąsek i podjadania między posiłkami. Ponadto przyspieszają metabolizm, poprawiają proces spalania tłuszczu, a od niedawna wiemy również, że uniemożliwiają wchłanianie części tłuszczów z pożywienia.
Pomocne w procesie odchudzania okazują się również ostre przyprawy. Miłośnicy mocno doprawionych dań będą zatem zachwyceni. Ostra papryka, kurkuma, pieprz - zdecydowanie wzmagają proces przemiany materii, a tym samym spalania kalorii. Warto więc wprowadzić je na stałe do naszej diety.
Ważnym składnikiem odżywczym, na którym warto opierać dietę, jest białko. Warto sięgać po produkty białkowe o niskiej zawartości tłuszczu, a po niedługim czasie będziemy mogli zaobserwować zmniejszenie niekorzystnej „oponki” w okolicach brzucha. Wobec tego warto włączyć do naszego nowego schematu odżywiania między innymi: chude mięso (kurczak, indyk), ryby, jajka, jak również produkty mleczne. Dużo białka zawierają także warzywa strączkowe.
Zawsze warto sięgać oczywiście po produkty pełnoziarniste. Ich ogromną zaletą jest to, że zawierają sporo błonnika, który poprawia przemianę materii. Nie bez znaczenia jest także fakt, że ze względu na nieoczyszczone ziarno, z którego powstają, są bardziej wartościowe, a przy tym bardziej sycące. Dzięki temu jemy mniej, dostarczając przy tym maksymalnej liczby składników odżywczych.
Nowinki dietetyczne co jakiś czas donoszą o substancjach wspomagających spalanie tłuszczu. Śledząc informacje na temat pojawiających się nowości, warto jednak pamiętać, że często nasi sprzymierzeńcy w walce o piękną sylwetkę znajdują się już w kuchennej szafce lub lodówce.
Inne tematy w dziale Rozmaitości