gregdevarsovie gregdevarsovie
205
BLOG

swoje smaki - ser biały

gregdevarsovie gregdevarsovie Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

nie będę się znęcał nad przeciętnym obżartuchem historiami o swojskim czy sklepowym. Większość i tak nie ma wyjścia i bierze z półki sklepowej.

Z tego czy innego źródła ser biały:

- na słono,

- na słodko,

- na ostro (a jakże ze śmietanką i posypany pieprzem!),

- na kwaśno oczywiście!

- z zielskiem wszelkiej maści (mięta - hmmmm, rozmaryn - ach, oregano..)

do kanapki,

prosto z miseczki łyżeczką,

suszony z kminkiem do zupy,

kruszony do żurku,

do ziemniaków młodych, starych do wymieszania i ubogacenia pierogów - to odrębna sztuka kulinarna.

Właściwie można delektować się nim przy akompaniamencie większości jadła.

Oto moje preferowane miksy z wykorzytaniem białego złota:

- kromeczka, masełko, ser ze śmietanką polane miodem gryczanym - kto nie jadł niech żałuje,

- zwykła pucha makreli w oleju (ostatecznie w pomidorach), wymieszana z serem w proporcji ok 50/50 doprawiona świeżo roztartą suszoną miętą,

- nie może zabraknąć oczywiście wymieszanego sera z dżemem borówkowym czy innym, ale słodkim, celem wysmarowania gorącego naleśnika - palce lizać


Na koniec nietypowa może i mało znana użyteczność związana z białaczem; jeśli kiedyś braknie ci śmietany do podciągnięcia sosu lub zupy sięgnij śmiało po ser biały 

DO SMAKU I NA ZDROWIE


Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości