Składniki:
- pół kg śliwek
- garść musli ( mieszanka płatków i suszonych owoców )
- garść innych np. Honey Puffs ( nie mylić z Puff-niem. burdel )
- 2 łyzki stołowe cukru
- 4 łyżki stołowe kefiru naturalnego
Przygotowanie:
Do przywiezionego z Majorki glinianego półmiska, w którym gotowane potrawy są po prostu smaczniejsze wrzucamy wolne od pestek pokrojone w kawałki śliwki, wprzódy dając dwie łyżki cukru w celu skaramelizowania. Gotować aż wywar straci nadmiar płynu i zgęstnieje, czyli ok 20 min. Otrzymamy coś w rodzaju dżemu własnej roboty.
Do miski, talerza, lub kokilka w zależności od kultury spożywania wsypujemy garście płatków, na to dajemy kilka łyżek naszego dżemu śliwkowego i kefiru ( może być śmietana ), posypując obficie ( żeby było zdrowo ) cukrem.
Całość wymieszana smakuje wyśmienicie. Neutralne smakowo, acz zdrowe płatki w połączeniu z kwasowością śliwkowego dżemu, polane jogurtem i posypane cukrem.
Za skutki uboczne nie ponoszę odpowiedzialności.
Smacznego
Inne tematy w dziale Rozmaitości