Z art. lek. Ewy Stolarczyk:
Cukrzyca, z którą spotykamy się najczęściej, to cukrzyca typu 2. Stanowi ona aż 90-95 % wszystkich przypadków cukrzycy i jest jedną z poważniejszych chorób cywilizacyjnych współczesnego świata. Problem jest tak wielki, iż w przypadku cukrzycy spokojnie możemy już mówić o epidemii.
Skąd się bierze❓
Cukrzyca typu 2 jest chorobą dobrobytu, przekarmienia, tak jak otyłość. To nie ulega wątpliwości. Oczywiście mówi się o pewnej predyspozycji genetycznej, ale ma ona niewielkie znaczenie (o czym świadczy mniejsza ilość zachorować w poprzednich pokoleniach).
????Nawet jeżeli u danej osoby istnieje pewna predyspozycja genetyczna to o rozwoju choroby decydują czynniki zewnętrzne, modyfikowalne. Największym zagrożeniem jest tu dieta, oparta na produktach odzwierzęcych, dodatkowo wysoko przetworzonych, bogatych w cukry proste. Nie bez znaczenia jest także brak aktywności fizycznej.
Statystyki są nieubłagane:
❎Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, a do 2035 r. ich liczba może wzrosnąć do ponad 600 mln (dane szacunkowe z 2018r.); (dla porównania w 1980r. było ich 108 mln);
❎Przy obecnym tempie wzrostu zachorowalności liczba chorych na cukrzycę w Polsce w 2020 r. może przekroczyć 4 mln ;
❎WHO prognozuje, że do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie.
(...)
Wystarczy zmienić dietę.
????♂️Wśród powtarzanych najważniejszych informacji w ramach obchodów w 2019 roku jest ta, że ponad 50% przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiec. Naukowcy podają, że już samo zredukowanie spożycia produktów odzwierzęcych (czyli mięsa, nabiału) i zwiększenie aktywności fizycznej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 50%.
????Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat przeprowadzono wiele badań udowadniających, że dieta oparta na nieprzetworzonych produktach roślinnych, bogatych w błonnik, jest najzdrowszą dietą, często jest wystarczającym sposobem „leczenia” cukrzycy typu 2. Co więcej: stosowanie takiej diety redukuje do minimum ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości i innych schorzeń zaliczanych do tzw. zespołu metabolicznego. Gdyby zastosować dietę prawie w 100% roślinną, nieprzetworzoną- problem cukrzycy typu 2 stałby się problemem marginalnym.
????????Aby to było możliwe konieczna jest edukacja dietetyczna: pacjentów ale i ich rodzin, edukacja dzieci w szkołach. Ważna jest edukacja lekarzy, dietetyków, którzy swoje zalecenia będą opierać na wiedzy medycznej, a nie na własnych przyzwyczajeniach lub uprzedzeniach wyniesionych z domu.
Konieczna jest też zmiana sposobu produkcji żywności oraz zwiększenie dostępu do zdrowych produktów roślinnych, zamiast promowania i dopłacania do produkcji przemysłowej mięsa, nabiału.
Inne tematy w dziale Rozmaitości