Kawa kiedyś była szczególnie atrakcyjnym atrybutem pracy biurowej. Ziarno kawowe po zmieleniu było podstawą wykonania napoju stanowiącego ceremoniał jego picia.
https://api.culture.pl/sites/default/files/images/imported/KUCHNIA/KAWA/kawa_po_turecku_en.jpg
Podstawowym sposobem było wsypanie proszku do szklanki i zalanie wrzątkiem.
Co bardziej wyrafinowane sposoby - to było zaparzenie zmielonego ziarna kawy w zbiorniku i wlanie jego części do wcześniej przygotowanej filiżanki oraz uzupełnienie objętości naparu dolaniem przegotowanej, gorącej wody.
https://media.decofire.pl/pub/media/wysiwyg/blog/import/2016/05/parzenie-kawy.jpg
Elementem uzupełniającym ceremonii picia kawy byłoby dodanie odpowiedniej ilości cukru, mleka czy śmietanki. No i ciasteczko do kawy...
Czy są inne sposoby parzenia kawy ?
Kiedyś, bardzo dawno temu pojawiły się ciśnieniowe zaparzaczki do parzenia kawy.
https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/2c/80/8c/oryginalny-zaparzacz-kawiarka-do-kawy-wegierski-agd-drobne-malopolskie-sprzedam-459145111.jpg
Tutaj mamy przykład takiej zaparzaczki z lat 80. XX w. Jest to dwuczęściowy zbiornik ogrzewany prądem elektrycznym. W dolnej części umieszczona jest grzałka, podobna do grzałki w dawnym żelazku. Zresztą, wyprowadzenie do podłączenia prądu jest takie samo, jak w żelazkach z epoki PRL.
Wodę wlewa się do zbiorniczka w części dolnej korpusu, po jego rozkręceniu. Zbiorniczek jest przykryty pojemniczkiem na zmieloną kawę. Po zagotowaniu, woda (para wodna) przepływa przez zmielone ziarno i wypłukuje z niego cały smak kawy. Wytworzone wysokie ciśnienie powoduje wyrzucenie naparu przez widoczną rurkę wprost do podstawionej filiżanki...
Nie jest to jedyna konstrukcja. Znane są zaparzaczki wykonane ze szkła w połączeniu ze stalą lub innym metalem,
szklany: https://4.allegroimg.com/original/0c1a01/b0555d344cb79f50502f3826a994
mosiężny: https://www.weranda.pl/data/articles/wegierski-zaparzacz-eta-dzieki-cisnieniu-9LYC8.jpg
https://7.allegroimg.com/s1024/0cb960/3077f395462d892a13eb562ee5b7
Są zbiorniczki miedziane podgrzewane palnikiem na denaturat... To akurat jest produkt polskiej firmy NORBLIN sc w Warszawie.
Czasami wyobraźnia podpowiadała najbardziej futurystyczne kształty urządzenia:
https://www.weranda.pl/cache/840-840/bfe41a533e4ae75fe529cc4ccb6c5a63/francuska-kawiarka-w-ksztalcie-lokomotyw-ttVQ9.webp
Jednak obecnie panuje moda na rozwiązania proste i wygodne. Tu mamy przykład zaparzaczki wykonanej ze stopu aluminium, gdzie napar jest gromadzony w górnej części urządzenia i po wyparowaniu z dolnej części, po przejściu przez zmieloną kawę, umieszczaną w środkowej części urządzenia, można ją przelać ze zbiornika górnego:
https://www.rtvagd.net/wp-content/uploads/2018/11/kawiarka-parzenie-kawy-696x464.jpg
https://ecsmedia.pl/c/kawiarka-do-espresso-kamille-szara-150-ml-w-iext76098939.jpg
Wprowadzenie kuchenek indukcyjnych wymusiło pewną zmianę w budowie tradycyjnych zaparzaczek wykonanych z aluminium. Dolna część spełnia więc wymagania niezbędne do zastosowania zjawiska indukcji elektrycznej do zagrzania wody w dolnym pojemniku urządzenia.
Współcześnie produkowane zaparzaczki do kawy mają bardzo estetyczne kształty, pozwalają dobrać pojemność urządzenia w zależności od ilości parzonej kawy, a także można z nich korzystać na kuchenkach gazowych, elektrycznych lub z płytą indukcyjną:
https://a.allegroimg.com/original/118fb7/5a66a7dd442d9cab1ff20ff1ef7c/ZAPARZACZ-DO-KAWY-KAWIARKA-INDUKCJA-GAZ-12f-600ml
https://www.coffeesite.pl/73-large_default/kawiarka-carina-amore-wersja-a-porter.jpg
Bardzo elegancko prezentują się zaparzaczki wykonane ze stali i porcelany. Nadają się i na palniki gazowe i na palniki elektryczne oraz płytę indukcyjną. Można je również wykonywać w wersji podgrzewacza elektrycznego zamontowanego w podstawie urządzenia i zasilanego z instalacji elektrycznej.
https://image.ceneostatic.pl/data/products/39777931/i-kawiarka-elektryczna-bialetti-easy-timer-3tz-1877.jpg
Bardziej "wypasione" modele mogą mieć bardzo bogaty zestaw sterujący procesem zaparzania kawy.
W przypadku, kiedy jednorazowo trzeba zaparzyć większą ilość kawy, doskonale sprawdzają się ekspresy do parzenia kawy.
https://media.istockphoto.com/photos/coffee-machine-and-cup-picture-id884070168?k=20&m=884070168&s=612x612&w=0&h=fa-q3vWc8_VFt32vE6p_s65jXxWmcntohdJ2zS-NjIA=
Rodzina ekspresów do kawy jest bardzo różnorodna i można dobrać urządzenie do niemal każdego indywidualnego zamówienia.
Sposobów parzenia kawy jest bardzo dużo. Zależy to od upodobań kawosza, tradycji parzenia kawy oraz od samej kawy. Jednym ze sposobów na dobrą kawę w stylu arabskim na pewno jest tygielek do zaparzania kawy...
https://www.euro.com.pl/fckeditor/image/072018/Kawa_po_turecku2.jpg
https://www.rtvagd.net/wp-content/uploads/2018/11/parzenie-kawy-po-turecku-w-tygielku-696x464.jpg
W tym przypadku do naczynia (tygielek) należy wsypać zmieloną kawę i zalać ją zimną wodą. Po czym płyn podgrzewamy do chwili, aż pojawi się piana. Wtedy zdejmujemy tygielek z ognia i należy chwilę odczekać, aż piana opadnie. Tak postępujemy dwa, trzy razy i pilnujemy, aby woda nie zawrzała. Gotowy napar wlewamy do filiżanek i można uzupełnić go ciepłą wodą.
Jednym z nowych sposobów parzenia kawy jest urządzenie "chemex" opracowane w czasie II wojny światowej.
https://herbaciara.pl/wp-content/uploads/2016/03/chemex-wikipedia-768x512.jpg
Kawę grubo mieloną wsypuje się do filtra umieszczonego w szklanym "lejku". przed zasypaniem kawy, należy go zwilżyć gorącą wodą i wstępnie ogrzać naczynie. Zaparzana kawa powoli spływa do naczynia, dając płyn ceniony przez kawoszy.
https://domowakawa.com/wp-content/uploads/elementor/thumbs/praska-francuska-t%C5%82ok-ocgimkwltfne0t1iaksshtmqo3iqe9jj4sbf0o2834.jpg
https://image.ceneostatic.pl/data/products/7895163/i-ambition-zaparzacz-do-kawy-600ml-62221.jpg
Do parzenia kawy mogą też służyć specjalnie skonstruowane zaparzaczki, gdzie fusy łatwo można oddzielić od samego napoju. Tu zmieloną kawę zasypujemy na specjalny podajnik i zalewamy gorącą wodą. Po zaparzeniu kawy fusy można usunąć z roztworu z wykorzystaniem specjalnego tłoczka...
Cóż, to tylko ogólna prezentacja możliwości, jakie dają urządzenia do parzenia kawy. Drugim elementem niezbędnym w przygotowaniu tego napoju, to surowiec. A ten wątek – to zupełnie inna dziedzina...
Inne tematy w dziale Technologie