No tom zrobił wreszcie te śledzie ikrzaki/mleczaki com je kupił po imprezie u Leskiego.
A klnę z paru powodów.
- Bo na imprezie u Leskiego, żem za leszcza robił, a gdzie leszczowi do śledzia.
- Bo przy śledziach z beczki jest huk roboty.
- Bo nie chcę aby to Junona czytała.
- Bo słyszę właśnie reklamę radiową kandydatki do Sejmu - Rokitowej - i wpakowałbym ja najchętniej do beczki z solanką po śledziach - żenada.
Nabrałem tej ochoty na śledzie, bo to wspaniała zakąska jest. Pikantna, taka głodna, do wódki, no i męska.
Więc jakem zobaczył śledzie z ikrą, to aż mi ona, ta ikra znaczy - chrupnęła w podświadomości.
Kupiłem a potem się wściekałem, bo takie śledzie sprawić trzeba ale w trakcie sprawiania przeszło mi.
No dobra, moczyły się 2 dni w 4 wodach. Oskórowałem je i wyfiletowałem, ikrę na bok odłożyłem.
Trzy duże śledzie znajomy arab w stoisku mi wybrał, akurat na litrowy słoik twista.
Na dno poszła cebula ( niech mi tu Nameste się nie flaguje i fikołków nie stawia ), kilka ziaren ziela, szczypta cukru, potem warstwami układałem śledzia, ikrę, cebulę - popieprzyć, polać sokiem z cytryny, szczyptę cukru ( póltorej cytryny mi weszło do słoika ) pooliwić. I tak na przemian.
O listkach zabaczyłem, można dać kilka połówek.
Wstrząsnąć, coby emulsja z cytryny i oleju powstała.
Do lodówki włożyć. Nich się marynują.
Kurcze już głodny jestem, bo mięso z takich śledzi to w pysku się rozpływa, do kupnych płatów porównania nie ma.
P.S. Z mleczaków i ikrzaków specjalną potrawę wigilijną robię, tylko raz w roku. Teraz tylko te z ikrą wziąłem.
Igła
Łasuch na dobroci wszelkie.
Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. .
Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje.
Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską.
Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój!
Wasz Smakoszek!
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura