Zacznijmy może nieco inaczej niż zwykle
Dziś na obiad była Kaczka.
W oryginale ten przepis jest pod kurczaka ale jak to zwykle ja zmodyfikowałem go pod kaczkę. Przepis pochodzi z programu "Nuta egzotyki nacodzień"
Potrzebujemy
- kaczka około 2kg
- 3 bułki
- odrobina rozmarynu, oraz pęczek zielonej pietruszki
- czosnek
- cytryna
- 1 kg selera korzennego
- 5-6 marchewek
- 4 pietruszki korzeń
- 2 pory
- sól,pieprz, czubrica (czerwona i zielona), słodka papryka
Jak to robimy
Kaczkę dokładnie myjemy i usuwamy resztki piór zwane "pipami",aby łatwiej nam było je zlokalizować przesuwamy nożem "pod włos" po skórze i wtedy podnoszą się resztki piór jak na zdjęciu
po umyciu i oczyszczeniu naszej kaczki odkrawamy kuper i faszerujemy wkładając do środka kaczki rozmaryn,pietruszkę,bułkę,nacieramy od wewnątrz czosnkiem i wciskamy cytrynę do środka wkładając jako zatyczki po czym zaszywamy kaczkę. Po zaszyciu kaczki smarujemy ją czosnkiem i nacieramy przyprawami solimy i odkładamy do lodówki na około 2 godziny
między czasie smarujemy masłem blachę na którą położymy nasze warzywa

w kostkę marchew, korzeń selera,korzeń pietruszki oraz odkrawamy zieloną część pora

warzywa na blasze

zieloną czubricą

nasza kaczkę na warzywach

do piekarnika na około 2h w temp 200 stopni C.
Poradnik jaką temp do jakiego drobiu używamy znajduje się tutaj Temp pieczenia drobiu
Po około 2h nasza kaczka jest gotowa

podajemy z ziemniakami, frytkami lub warzywami, mnie niestety nie wyszły warzywa przypaliły się na węgiel ale kaczka wyszła wyśmienita. Warzywa bardziej wychodzą z kurczakiem 2h w piekarniku spowodował że rozlatywały się a te z zewnątrz spaliły się na węgiel. Wynik eksperymentu który zakończył się w 90% sukcesem (warzywa nie wypaliły)
Pozdrawiam i Smacznego
DJ Gotuje
Cierpiący na depresje mały ludzik wśród tłumu idący ciagle pod prąd. Cięzko pisac o sobie. Nie trawie polityków wszelkiej maści. Kłamstwa i obłudy. Fanatycy ląduja u mnie bardzo szybko w liście zapomnienia (ban)
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości