Gotowanie 20.08.2017, 22:57 Warzywo na surowo... Cześć ! Dzisiaj zaproponuję odważny eksperyment konsumpcyjny z warzywami. Praktycznie te produkty spożywa się po ugotowaniu, jednak czasem korzystamy z ich postaci nie gotowanej, czyli z surówek. Najbardziej znaną postacią...
Gotowanie 15.08.2017, 07:30 W towarzystwie aronii Cześć ! Okres kończącego się lata dla mnie jest naprawdę wspaniałym okresem tym bardziej, że to właśnie wtedy dojrzewają nasze warzywa oraz owoce pracowicie uprawiane przez cały rok. Piszę "przez cały rok" w rozumieniu całego...
Gotowanie 8.08.2017, 07:30 Ogórek... Na takie hasło aż prosi się powiedzieć, że najlepsze są korniszony... Jednak ogórki lubią słońce oraz przekropną pogodę. Wtedy wyrastają z godziny na godzinę stając się od razu drugim gatunkiem......
Gotowanie 3.08.2017, 23:47 Koszyk mirabelek... Cześć ! Tyle pracy włożonej w ogród i wypracowanie płodów zachęcają do rozważań, jak radzić sobie z przedłużeniem trwałości tych specjałów. Mam na myśli śliwki - dzisiaj mirabelki......
Gotowanie 18.06.2017, 09:17 Truskawka i truskaweczka Cześć ! Ani obejrzeliśmy się, a tu już dawno po uroczystościach komunijnych a oferta konsumpcyjna otwiera się na całą szerokość. Niedawno jeszcze mogliśmy podziwiać ofertę przepięknych truskawek i od połowy miesiąca...
Gotowanie 8.05.2017, 17:34 Szpinak na wiosennym stole Cześć ! Bardzo długo trwa wchodzenie przyrody w stan wiosenny. Krótkie i chłodne dni nie sprzyjają bujnemu wzrostowi nowalijek, ale zawsze coś dobrego można przygotować. Dzisiaj będzie mowa o szpinaku. Ta roślina ma liście...
Gotowanie 9.04.2017, 15:19 Cukrowy baranek... Cześć ! Za tydzień święta Wielkiej Nocy, przypomnienie zmartwychwstania Jezusa po jego męczeńskiej śmierci. Zarzucano mu, że głosił o zburzeniu świątyni i jej odbudowania w trzy dni... Uważano, że jest to bluźnierstwo przeciwko...
Gotowanie 1.04.2017, 12:48 Jajeczko na miękko... Cześć ! Dzisiaj będzie o jajeczku "na miękko"... Wbrew pozorom, ugotowanie jajeczka na miękko wcale nie jest zadaniem łatwym. Tu już trzeba mieć wyczucie i "sprawdzony ogień" - czyli trzeba mieć doświadczenie w odpowiednim...