Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
234
BLOG

Orzeźwiający napój z pomidorem w roli głównej

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Hobby Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Cześć !

Za nami już okres gorącego lata, dni są coraz krótsze, mimo słonecznej pogody upały już nie doskwierają. Warto jednak wykorzystać ten czas na pielęgnowanie tradycyjnych potraw sezonowych. Mam na myśli smaczne pomidory z uprawy ogrodowej.

Można korzystać w pełni z tych kupowanych w sklepach, ale pomidor z własnego ogrodu ma zupełnie inny smak. Tu wspomnę napój mleczny z pomidorem jako atrybutem smaku.

image

Pomidor miksowany ze zsiadłym mlekiem, może być ubogacony innymi roślinami przyprawowymi, ostatecznie może być bez dodatku mleka. Czasem można "ukręcić" pomidora ze śmietaną na gęsty krem, przyprawiony jedynie szczyptą soli i dodatkiem pieprzu..., foto ilustracyjne https://www.momsfitnessheaven.com/wp-content/uploads/2015/06/tomato-basil-juice-momsfitnessheaven.jpg

Do przygotowania tego specjału potrzebne jest zsiadłe mleko... Kiedy byłem jeszcze dzieckiem, rodzice organizowali wyjazd do rodziny na wsi... Już następnego dnia mama uzgadniała z panią Sikorską, że będziemy brać u niej bańkę krowiego mleka, którego w gospodarstwie państwa Sikorskich było w bród. Były to lata 60. i 70. XX wieku, mieli oni kilka krów i gospodarowali na górzystym gruncie Sudetów w okolicach Kamiennej Góry...

Mleko przynoszone wieczorem było gotowane, aby nie zwarzyło się następnego dnia.Gorące, często słodzone dużą łyżką miodu od sąsiada-pszczelarza, z łyżką masła, było doskonałym uzupełnieniem kolacji.

Część mleka była zlewana do litrowych słoików i tam bakterie kwasu mlekowego czyniły cuda. Ścięte białko na drugi czy trzeci dzień nadawało się do konsumpcji w postaci kwaśnego mleka, doskonale gaszącego pragnienie. Często ubogacaliśmy je różnymi owocami, a często dodatkiem były dojrzewające pomidory.

W górach wszystko było opóźnione w stosunku do terenów nizinnych, a pomidory rodzice przywozili z naszego przydomowego ogrodu z Wrocławia. Pełne słońca, tam w górach były rarytasem, bo w klimacie podgórskim dojrzewały znacznie później.

Pomidor był krojony na cząstki i te kawałki "mieliliśmy" razem z płatami kwaśnego mleka ostatnim wtedy krzykiem mody - tak zwanym "mikserem". Wtedy była to nowość. Korpus przypominał konstrukcję przemysłowej obrabiarki, na jego pulpicie ustawiano dopasowany kubek a silniczek w korpusie tej konstrukcji pracowicie napędzał wirnik silniczka na płaską baterię 4,5 V. W przykrywce tego ubeczka znajdował się plastykowy nóż, który rozbijał owoce na drobne części...

Tak wyglądały pierwsze konstrukcje popularnego dzisiaj miksera czy malaksera do mielenia owoców. Sam napój nie zawierał absolutnie żadnych dodatków chemicznych a mleko pozyskiwane od gospodarza było "prosto od krowy"... a nie tak, jak teraz, kilka łyżek proszku mieszanego z odpowiednią ilością wody...

image

Owoce do koktajlu mlecznego mogą być przeróżne. Jednak w tamtych latach banany latem nie były dostępne. Foto ilustracyjne http://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/koktajle-mleczne-milkshake-357040.jpg


Często korzystaliśmy z darów lasu, którym były maliny czy też czarne jagody... a pod koniec wakacji dojrzewały porzeczki...(w górach wszystko jest znacznie później, niż na terenach położonych niżej).

Te owoce także nadawały się do robienia koktajlu (tak nazywano ten napój).

Polecam uwadze smakoszy tak przygotowane napoje. Najlepsze jest mleko wprost od gospodarza, ale jeżeli nie ma takiej możliwości, warto sięgnąć po sprzedawane w sklepach "kefir" czy "jogurt" albo i "maślankę" - ważne, żeby były bez dodatku owoców. A jeżeli będzie to smakowało, to może warto by przywrócić dawną sieć sklepów mleczarskich, które otwierały swoje podwoje także i w niedzielę oferując świeże mleko oraz białe sery produkowane na bazie mleka pozyskiwanego od całej rzeszy gospodarzy hodujących nawet tylko jedną krowę...

image

Bardzo dobrym rozwiązaniem na dystrybucję świeżego mleka jest sieć sprzedaży z wykorzystaniem automatycznie działających dystrybutorów, które wydają świeże mleko przez całą dobę, a urządzenie utrzymuje właściwą temperaturę przechowywania..., foto ilustracyjne https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/8e/f5/576d89e17c71a_o.jpg?1466796514

Były to produkty w pełni naturalne, zawsze świeże i łatwe do kolejnego przetwarzania... i to, co najważniejsze - były to jak najbardziej naturalne produkty spożywcze...



Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości